Skip to main content
+30 210 682 4021 Επικοινωνήστε Mαζί Mας
Ιωάννης Μ. Αναστασάτος

Η Φιλοσοφία μου Γύρω από το Facelift

Το facelift είναι ο πιο εξελιγμένος, λεπτός, εκλεπτυσμένος και δημιουργικός συνδυασμός διαδικασιών που εκτελούνται μαζί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης η οποία έχει σκοπό ν’ αντιστρέψει τα ορατά σημάδια γήρανσης ολόκληρου του προσώπου και του λαιμού. Τα πιο όμορφα επιτυχημένα facelift στοχεύουν στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών ανατομικών σημείων του γηράσκοντας προσώπου και του λαιμού.

Ως πλαστικός χειρουργός του Μπέβερλι Χιλς που καταπολεμά τη γήρανση του προσώπου, με λυπεί που παρατηρώ ότι η επίδραση του επιθετικού μάρκετινγκ και της εμπορευματοποίησης των καλλυντικών διαδικασιών προσώπου έχει οδηγήσει στην παραπλανητική αντίληψη ότι το επιτυχημένο αποτέλεσμα μπορεί συχνά να επιτευχθεί με ελάχιστες και απλές επεμβατικές διαδικασίες.

Για παράδειγμα, όροι όπως “facelift μίας ώρας”, “μίνι-facelift”, “facelift-μεσημεριανού γεύματος”, “facelift μη χειρουργικής επέμβασης”, “facelift με λέιζερ”, “υγρό facelift”, “facelift βαμπίρ”, “facelift βλαστικών κυττάρων”, σκοπεύουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι αυτές οι διαδικασίες είναι από μόνες τους επαρκείς ή ισοδύναμες με πλήρη facelift για την αποκατάσταση των πραγματικών αιτιών της γήρανσης του προσώπου. Εξυπηρετούν να παραπλανήσουν ότι τέτοιου είδους μέθοδοι μικρότερου μεγέθους και αποτελεσματικότητας θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικές σε σύγκριση με τις δοκιμασμένες στο χρόνο διαδικασίες οι οποίες διορθώνουν πραγματικά τα πολλαπλά αίτια της γήρανσης του προσώπου στα διάφορα ανατομικά στρώματα του προσώπου και του λαιμού.

Επιπλέον, συχνά πιστεύουμε ότι οι μη επεμβατικές θεραπείες, λέιζερ και οι ενέσιμες, μπορούν να είναι από μόνες τους «εξίσου καλές» με την στοχευμένη αντιστροφή των σημείων γήρανσης και ότι αντικαθιστούν την αξία και την ανάγκη ενός σωστά εκτελεσμένου λίφτινγκ. Μπορεί βέβαια να είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες αντιγήρανσης αρκούν ώστε να επιτύχουμε μια πιο νεανική εικόνα. Εκτελώ και εγώ αυτές τις διαδικασίες στους πιο νεαρούς υποψηφίους και όποτε τις θεωρώ κατάλληλες- όπου και έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια, ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτυχία στη ζωή και αυτό ισχύει και για την αισθητική ιατρική και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Τα καλύτερα δείγματα ανύψωσης προσώπου είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς ανάλυσης του προσώπου και της κατάλληλης προσέγγισής με πολλαπλές διαδικασίες που αντιμετωπίζουν όλα τα ορατά σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό. Η γήρανση του προσώπου πρέπει να προσεγγισθεί στο επίπεδο του δέρματος, όπως επίσης και στα βαθύτερα επίπεδα του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των μαλακών ιστών, των μυών, των χόνδρων, των συνδέσμων ακόμη και των οστών. Η επιτυχημένη αναζωογόνηση του προσώπου αντιμετωπίζει πολλές ανατομικές περιοχές του προσώπου αλλά και του λαιμού ταυτόχρονα προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Μπορείτε να φανταστείτε για παράδειγμα πόσο μη αρμονικό θα φαινόταν ένα πρόσωπο εάν ο πλαστικός χειρουργός λειτουργούσε μόνο στο πρόσωπο και δεν έδινε βάση στον ρυτιδωμένο λαιμό ταυτόχρονα;

Ο χρόνος είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος για τον καθορισμό του αποτελέσματος και της επιτυχίας ενός facelift. Τα καλύτερα facelift αφαιρούν αρκετά χρόνια από το πρόσωπο κάποιου και αυτά τα αποτελέσματα διαρκούν για πολλά χρόνια μετά. Ένα καλό facelift αφαιρεί 9-10 έτη νεανικότητας σε σχέση με την ηλικία του ασθενούς για μια ζωή. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος που είναι 50 ετών κάνει λίφτινγκ μπορεί να φαίνεται 40. Σημαίνει επίσης ότι όταν το ίδιο άτομο φτάσει τα 70, δεν θα μοιάζει τόσο, αντιθέτως θα μοιάζει περίπου 60 ετών.

Τα αποτελέσματα των “mini-lift” δεν διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα έχουν συνολική διάρκεια ένα ή δύο χρόνια και προσωπικά τα θεωρώ δυσάρεστα για τους ασθενείς. Είναι «φθηνές» με κάθε έννοια της λέξης, εναλλακτικές λύσεις για ένα σωστό λίφτινγκ και λαιμό.

Τι θα λέγατε για το «λίφτινγκ με νήματα»; Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν θεωρείται λίφτινγκ. Δεν έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μπορεί να ανυψώσει τους βαθύτερους ιστούς του προσώπου που έχουν πέσει με το χρόνο. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο κατά της βαρύτητας. Αυτό που κάνουν τα νήματα είναι απλώς να παρέχουν την αίσθηση σύσφιξης του δέρματος σε ορισμένες περιοχές του προσώπου.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλείς εδώ και δεκαετίες, ειδικά στην Ευρώπη και την Ασία; Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα αυτών προκαλούν προσωρινό  οίδημα μετά την διαδικασία το οποίο διαρκεί περίπου έως και 6 μήνες μετά. Στους ασθενείς αρέσει αυτό το αίσθημα διόγκωσης και είναι ικανοποιημένοι επειδή αυτό το ελάχιστο πρήξιμο του προσώπου προσθέτει όγκο και κάνει επίσης το δέρμα του προσώπου να φαίνεται νεότερο. Επιπλέον, στην Ευρώπη και την Ασία χρησιμοποιούν νήματα κατασκευασμένα από υλικά όπως σιλικόνη και νάιλον που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμα μεγαλύτερη έλξη αλλά έχουν και υψηλότερο ποσοστό αρνητικών επιπλοκών, όπως λοίμωξη, ψηλαφητοί κόμβοι, εξώθηση και ασυμμετρία.

Στην κλινική μου στο Μπέβερλι Χιλς δίνω ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στις επεμβάσεις ανύψωσης προσώπου. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό και εντυπωσιακό από το να αντικρίζει κανείς ένα άρτια εκτελεσμένο, κομψό λίφτινγκ. Όλες οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ισχυρά αποτελέσματα επειδή μεταμορφώνουν την εικόνα του ατόμου. Το “facelift” πάει ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Εάν αλλάξω το σώμα κάποιου, αλλάζω την εικόνα του και ως εκ τούτου διαφοροποιείται η στάση του στην ζωή και εκτυλίσσονται νέες και δυνατότητες. Οι πιθανότητες είναι άπειρες καθώς με την νέα αυτοπεποίθηση που αποκτάται ανοίγονται νέοι δρόμοι. Ωστόσο, εάν αλλάξω το πρόσωπο κάποιου, μπορώ να κάνω περισσότερα. Αλλάζω τη ζωή τους. Οι ασθενείς γίνονται πιο δυνατοί. Αυτό για μένα είναι ο πυρήνας και η ομορφιά της αποδοτικής πλαστικής χειρουργικής. Δεν εστιάζει μόνο στο να καλύψει φυσικές αλλοιώσεις. Εστιάζει στην ενίσχυση της ψυχολογίας και την πλήρη ενδυνάμωση του ατόμου.

Το πρόσωπό μας είναι η προσωπικότητά μας. Επομένως, το facelift δεν είναι λειτουργεί μόνο επιφανειακά.

Η τυπική μου προσέγγιση για την αναζωογόνηση του προσώπου περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες που εκτελούνται κατά την ίδια επέμβαση:

  • Ενδοσκοπική ανύψωση φρυδιών
  • Ανύψωση μεσαίου επιπέδου προσώπου
  • Σύσφιξη βλεφάρων
  • Αναδιαμόρφωση της μύτης
  • Αναζωογόνηση των χειλιών
  • Ανύψωση πηγουνιού
  • Ανώψωση λαιμού
  • Επισκευή λοβού αυτιών
  • Μεταφορά λίπους στο πρόσωπο (προαιρετικό)
  • Χημικό peeling στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος

Περίληψη

Το facelift δεν είναι μονάχα μία διαδικασία. Μια επέμβαση facelift είναι ο συνδυασμός πολλαπλών διαδικασιών που εκτελούνται από τον πλαστικό χειρουργό κατά τον ίδιο επεμβατικό χρόνο για τη βελτίωση των πιο ορατών και ενοχλητικών σημείων γήρανσης του προσώπου και του λαιμού. Τα κύρια αναφέρονται παρακάτω.

Μέτωπο και τρίτο άνω μέρος του προσώπου:

  • Κάτω φρύδι και πτώση
  • Ρυτίδες στο μέτωπο
  • Ρυτίδες Glabellar ρυτίδες (αποκαλούνται επίσης «11»)
  • Καλύμματα άνω βλεφάρων
  • Μακρύ μέτωπο

Πρόσωπο και μεσαία επιφάνεια:

  • Απώλεια προβολής στα μάγουλα και επιπέδωση του προσώπου.
  • Εξέχουσες ρινοχειλικές πτυχές
  • Jowls
  • Σχισματικές παραμορφώσεις
  • Πεσμένες γωνίες του στόματος

Λαιμός:

  • Διπλό πηγούνι
  • Χαλαρότητα στο δέρμα
  • Μύες (χαλαρότητα πλατύματος)
  • Απώλεια νεανικής γωνίας κλίσης μεταξύ του λαιμού και της γνάθου (απώλεια cervico mental angle)
  • «Λαιμός γαλοπούλας»

Όταν όλα τα ορατά σημάδια γήρανσης του προσώπου και του λαιμού μπορούν να διορθωθούν ταυτόχρονα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ανώτατο. Τα καλά λιφτ δεν βελτιώνουν μόνο το πρόσωπο αλλά αλλάζουν ζωές.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον πλαστικό χειρουργό facelift Dr. John Anastasatos. Ο Δρ Anastasatos είναι ένας πλαστικός χειρουργός του Μπέβερλι Χιλς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διαδικασίες facelift και πράξεις ς ανύψωσης προσώπου.

 

 

JOHN M. ANASTASATOS, MD, FACS
Διοικητικό Συμβούλιο Πιστοποιημένο από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πλαστικής Χειρουργικής
Μέλος, Αμερικανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής
Μέλος, Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών
Πρώην Επίκουρος Καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ
Εμπειρογνώμονας για το Ιατρικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια

Δημοσιεύτηκε για λογαριασμό του Δρ. Ιωάννης Αναστασάτος

Palas Kefalari Kolokotroni 23
Athens, Kifisia 145 62

Τηλέφωνο: +30 210 682 4021

Hλεκτρονική διεύθυνσή:

Γραφεία στο Beverly Hills και Αθήνα Προγραμματίστε το ραντεβού σας τώρα!

Τοποθεσία Beverly Hills

WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860
436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210

Τοποθεσία στην Ελλάδα

Πάλας Κεφαλάρι
Κολοκοτρώνη 23
Κηφισιά, 145 62
Αθηνα, Ελλάδα

Τοποθεσία Μπέβερλι Χιλς

436 North Bedford Drive Suite 215
Beverly Hills, CA 90210
WhatsApp/Viber: +1 949 584 2860

Διεύθυνση στην Αθήνα

Πάλας Κεφαλάρι
Κολοκοτρώνη 23
Κηφισιά, 145 62
Αθηνα, Ελλάδα